Zgodovina kluba

 

V Novem mestu igramo namizni tenis že zelo dolgo. Po nekaterih podatkih so gojili to lepo igro ob koncu tridesetih let prejšnjega stoletja. Natančen datum organiziranja igranja in vadbe ni znan, zanesljivo pa so novomeški zanesenjaki: Frana Mikec, Sonja Požar, Draga Mislej, Luka Dolenc, Samo Medic in drugi, vihteli loparčke ob zelenih mizah takoj po končani drugi svetovni vojni. Zgledi vlečejo in tako so v kratkem času pritegnili mlade in nadarjene igralce ter sestavili pionirski vrsti fantov in deklet. Z dobrim delom Francija Mikca so kmalu krojili slovenski in jugoslovanski vrh. Francijeva sestra Irena je postala mladinska prvakinja in reprezentantka Jugoslavije, Majda Turk je osvojila naslov najboljše pionirke v bivši državi, Florjana Uhl pa je nekaj let branila slovenske barve. V senci deklet so v slovenskem namiznoteniškem prostoru uspešno nastopali tudi fantje. Jože Turk, Rok Gunde, Marjan Somrak, Ivan Kapš, Miro Berger, Egon Žabkar, Pavle Uhl, Dušan Pezelj, Marjan Kovačič, Marjan Lukšič, Gregor Guštin, Tonček Žigante, in Dušan Windisch so bili na republiških tekmovanjih trd oreh marsikateremu slovenskemu igralcu in osvojili tudi nekaj naslovov. Turk je bil med drugim tudi slovenski pionirski prvak, zdajšnji tehnični vodja NTK KRKA Ivan Kapš pa je bil selektor slovenske ženske reprezentance. Člansko moštvo Novega mesta je v ekipnem tekmovanju več let nastopalo v 1. in 2. slovenski ligi.

Po daljšem sušnem obdobju so se pod budnim očesom Egona Žabkarja ob koncu sedemdesetih let kalili mladi in nadarjeni Gregor Guštin, Marjan Hribar, Dušan Kočevar, Rado Medle, Alan Vitezič in drugi. Predvsem Hribar, Kočevar in Vitezič so na tekmovanjih sirom Slovenije in Jugoslavije osvajali številne medalje ter pokale. Ob koncu sedemdesetih in začetku devetdesetih let, ko je novomeško moštvo Novotehna nastopalo v drugi jugoslovanski ligi, so pod vodstvom trenerja Igorja Selaka vadili pionirji Matjaž Retelj, Tomaž Kralj, Bojan Vertuš, Borut Miklič in Mario Brumat, ki jim med vrstniki ni bilo para. V igralni sezoni 89-90 so na neuradnem jugoslovanskem moštvenem prvenstvu za mlajše pionirje v Zagrebu osvojili pokala za prvo in drugo mesto, leta 91 so postali prvi moštveni pionirski prvaki v samostojni državi. Čeprav še pionirji, so leto pozneje osvojili tudi naziv najboljših med mladinci v Sloveniji. Retelj in Kralj sta bila vrsto let tudi slovenska pionirska in mladinska reprezentanta.
Nato je generalno pokroviteljstvo novomeškega kluba prevzela Krka d.d., Novo mesto. Pod njenim okriljem je člansko moštvo poleg Maribora in Sobote edino, ki je vsa leta od osamosvojitve ohranilo prvoligaški status. Krkin najboljši igralec v tem obdobju Gregor Komac je bil stalni državni reprezentant in trikratni  članski podprvak Slovenije, osvojil pa je tudi nekaj naslovov v igri parov.
Na evropskem prvenstvu leta 1997 se je Komac z Biljano Todorovič uvrstil med 16 najboljših mešanih dvojic stare celine. S klubskim soigralcem Marjanom Hribarjem sta si leta 1998 priborila naslov najboljše članske dvojice v državi. Kot mladinca sta že leta 1987 z jugoslovanskega članskega prvenstva prinesla bronasto kolajno. Hribar je ta dosežek ponovil tudi v sezoni 2003, ko je naslov državnega prvaka osvojil skupaj Ljubljančanom Gregorjem Škafarjem.
Člansko ekipo so v tej obdobju od osamosvojitve poleg domačinov Hribar Marjana, Kralj Tomaža in Retelj Matjaža sestavljali še Komac Gregor, Karkovič Neven, Slatinšek Uroš, Petrovčič Janez, Smrekar Robert, Horvat Mitja, Kitajec Siča, Benko.
Klub je v tem obdobju štirikrat osvojil končno 3. mesto v 1. Slovenski namiznoteniški ligi, V poklanem tekmovanju Republike Slovenije eno 2. in eno 3. mesto. Klub je nastopal tudi v evropskem pokalu Nancy Evans in se dvakrat uvrstil v drugi krog tekmovanja med 32 najboljših ekip in sicer v sezonah 2004/05 in 2006/07
V sezoni 2007/08 pa je članska ekipa v sestavi Slatinšek Uroš, Petrovčič Janez, Karkovič Neven, Kralj Tomaž in Hribar Marjan zopet osvojila 3. mesto v 1. Slovenski namiznoteniški ligi.

V novomeškem klubu skrbimo tudi za naraščaj. V klubu vadi in trenira okoli 60 mladih, ki se redno udeležujejo vadbe namiznega tenisa v športni dvorani na Košenicah. Krkini vaditelji redno obiskuje tudi ostale mestne osnovne šole, kjer v namiznoteniških sekcijah igra okrog 100 učencev. Odlični organizatorji iz dolenjske metropole so brez napak pripravili vrsto turnirjev na republiški in meddržavni ravni. Leta 1979 je novomeško športno dvorano napolnilo 1000 ljubiteljev namiznega tenisa, ki so spodbujali jugoslovansko člansko reprezentanco v dvoboju proti Franciji. Novo mesto je bilo tudi prizorišče odprtega mladinskega prvenstva Jugoslavije, leta 1996 pa se je na odprtem prvenstvu Slovenije za mladino za lovorike potegovalo 11 držav. 
Prav tako ne smemo mimo podatka, da je novomeški klub vsa ta leta dajal v Namiznoteniško zvezo Slovenije oziroma v njene organe zelo kakovostne kadre. V mandatnem obdobju 1993-1997 sta v predsedstvu delovala Marjan Somrak in Janez Pezelj. Slednji je polna štiri leta predsedoval zvezi in pod njegovim vodstvom se je v državi o namiznem tenisu veliko slišalo in bralo. Ena uspešnejših akcij je ob 2 x 5000 loparčkov bila tudi poživitev slovenskega rekreativnega namiznega tenisa in skrb za štipendiranje mladih v okviru odbora za štipendiranje.

V mestu ob Krki, po kateri ima ime najuspešnejše podjetje v Sloveniji, so na svoj klub upravičeno ponosni. Ob delu in zagnanosti njegovih članov se za prihodnost namiznega tenisa, te lepe, zdrave in zanimive igre, v Novem mestu ni bati.


Klubski uspehi Zgodovina kluba Zgodovina v slikah

 

I feel slovenia logo 290x145

krka generalni sponzor w1

Video

ifeelsLOVEnia

Odkrivam zeleno Slovenijo

Septabene

Septabene